دندان های آسیب دیده، ترک خورده و یا لب پر شده که پس از مدتی خالی شده اند، نیازمند ترمیم هستند. برای ترمیم دندان ها شیوه های مختلفی وجود دارد. اما آیا تا حالا روش ترمیمی با این نام به گوشتان خورده است؟ باندینگ دندان یک از شیوه های ترمیمی در دندانپزشکی زیبایی می باشد که با استفاده از متریال کامپوزیت، که همان مواد رزینی از جنس پلاستیک و نوعی پر کننده شیشه ای می باشند، نواقص و مشکلات دندان را رفع کرده و ترمیمی همرنگ با دیگر دندان ها انجام می گیرد.
باندینگ دندان ایجاد لبخندی بهتر برای شما
دکتر دندانپزشک ابتدا رنگ رزین را همرنگ دندان های بیمار انتخاب می کند و سپس آن را بروی دندان های بیمار نصب می کند. این ماده همانند بتن می باشد و به منظور پوشش مشکلات دندان ها می تواند شکل و فرم داده شود. همچنین مواد شیشه ای که در این ترکیب مورد استفاده قرار می گیرد، سبب بالا رفتن مقاومت و استحاک دندان ها و همچنین ایجاد شفافیتی همانند یک دندان طبیعی را موجب می شود. باندینگ روش درمانی بسیار کم هزینه می باشد که می تواند در مدت زمان کوتاهی و حتی در یک جلسه دندانپزشکی، تغییرات مثبت زیادی بر روی لبخند شما صورت گیرد. در ادامه مطلب میخواهیم بدانیم باندینگ دندان چیست؟ و به چه روشی انجام میشود؟

باندینگ دندان چگونه است؟
همانطور که گفتیم باندینگ دندان یکی از روش های ترمیمی و زیبایی است که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش با استفاده از مواد رزینی بیشتر نواقص دندان پوشش داده می شوند. دندانپزشک متخصص زیبایی با در نظر گرفتن رنگ دندان های بیمار و موارد مورد نیاز، باندینگ دندان را بر روی دندان ها شکل می دهد.
روش باندینگ دندان
در روش باندینگ دندان، آن ها نیازی به آماده سازی ندارند و یا میزان آماده سازی آن ها بسیار اندک است. به همین منظور غیر از مواردی که کامپوزیت دندان برای پر کردن پوسیدگی دندان بکار می رود، در اکثر موارد نیازی به استفاده از بی حسی نخواهد بود. به این ترتیب بعد از وارسی رنگ دندان ها، کامپوزیت همرنگ دندان ها به منظور ترمیم آن ها مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر دو نوع وجود دارند که به توضیح هر یک می پردازیم:
باندینگ کامپوزیت مستقیم
باندینگ کامپوزیت مستقیم شیوه ای درمانی است در آن فرآیند از کامپوزیت به رنگ طبیعی دندان و یا هم رنگ دندان برای پوشش دندان های پوسیده، ترک خورده، پوشش فاصله بین دندان ها و خوردگی دندان ها بکار می رود. در این مورد، مواد کامپوزیت مستقیماً بر روی دندان گذاشته می شود و با کمترین سطح تعرض، اصلاح طرح لبخند فرد انجام می گیرد. در عبارات تخصصی به این شیوه ترمیم باندینگ مستقیم دندان گفته می شود؛ ولی در بیشتر موارد به آن باندینگ می گویند.
باندینگ کامپوزیت چسبنده
در روش باندینگ کامپوزیت چسبنده بر عکس روش کامپوزیت مستقیم، ترمیم دندان به یک دندان وصل خواهد شد. این شیوه اغلب برای مقاصد زیبایی همراه با لمینت دندان، روکش سرامیکی دندان، بریج و … استفاده می شود. به همین ترتیب دکتر دندانپزشک بعد از برگزیدن رنگ مناسب باندینگ، روی دندان را با یم محلول اسیدی مخصوص کمی زبر می کند و مواد رزین کامپوزیت را بر روی دندان ها قرار می دهد.
سپس با فرم دادن این ترکیبات بر روی دندان آن را به حالت مورد نظر در می آورد. در آخر این مواد توسط نور آبی مخصوص بر روی دندان ها سخت و محکم می شود و این عملیات تا وقتی که کامپوزیت شکل مناسب را پیدا کند، ادامه خواهد داشت. دندانپزشک متخصص در آخر این مواد را بر روی دندان ها صیقل می دهد تا شکل ظاهری آن ها با بقیه دندان ها طبیعی و یک شکل به نظر برسد.

موارد استفاده از باندینگ دندان
باندینگ دندان شیوه ای ارزان و ساده در فرآیند های دندانپزشکی زیبایی می باشد. از قابلیت های رزین کامپوزیت مورد استفاده در باندینگ خاصیت تغییر شکل یافتن می باشد. این مواد در سطح دندان به درستی به فرم و حالت مورد نظر در می آیند و پس از برای یکسان شدن با دندان ها تراش داده می شوند.
همچنین از روش باندینگ برای سفید کردن دندان هایی که تغییر رنگ داده اند و با روش های دیگری همچون بلیچینگ یا سفید کردن دندان درمان نمی شوند، بکار می رود. از دیگر کاربرد ها، ترمیم لب پر شدن دندان ها و رفع شکستگی در آن هاست. برای پر کردن فضای خالی بین دندان ها نیز می توان از این روش استفاده کرد. نا همسانی ارتفاع دندان ها بخاطر دندان قروچه یا کوتاهی به هر دلیل را می توان با کمک این روش درست کرد. همچنین دندان های دندانهدار را می توان اصلاح کرد. بعضی اوقات برای حفاظت از ریشه دندان که به دلیل کوتاهی و از بین رفتن لثه ها رخ می دهد از این روش استفاده میشود. اگر بخواهیم خیلی کوتاه و مفید از کاربرد های این روش صبحت کنیم می توانیم بگوییم روش باندینگ دندان مشکلات زیر را حل می کند:
- رفع پوسیدگی دندان،رفع ترک خوردگی و شکستگی دندان ها
- رفع تغییر رنگ دندان ها
- ترمیم تغییر رنگ دندانها
- پر شدن فاصله بین دندان ها
- یکسان کردن طول دندان
- جایگزین خوب برای دندان های پر شده
- محافظت از ریشه دندان ها به علت تحلیل لثه بیرون زده
باندینگ معمولاً برای آسیب های جزئی استفاده می شود و نیاز به آماده سازی خاصی ندارد. اگر پوسیدگی و شکستگی شدید باشد، ممکن است تشخیص استفاده از باندینگ همراه با سایر روشهای دندانپزشکی زیبایی مانند روکش یا لمینت به عهده دندانپزشک باشد.
برداشتن باندینگ می تواند به ریشه دندان آسیب برساند. البته امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی این کار با کمک لیزر به خوبی انجام می شود.
افرادی که دندان هایشان شکسته یا لب های پر است.
افرادی که دندان هایشان کوتاهتر از دیگران است.
افرادی که فاصله کمی بین دندان های خود دارند و تمایلی به استفاده از درمان ارتودنسی ندارند.
افرادی که می خواهند رنگ برخی از دندان های خود را بازگردانند.